Wanneer je op zoek gaat naar natuurlijke schoonheid, warmte en duurzaamheid in huis, zijn houten meubels altijd de beste keuze. Dit soort meubels past in elke stijl van woning, in elk land ter wereld. Helaas gaat het met dit soort meubels net zoals bij alle andere goede dingen zo; ze vereisen aandacht en zorg om hun charme en glans te kunnen behouden. Gelukkig vind je in meubelolie en houtolie uitstekende oplossingen om je meubels te onderhouden, zodat ze hun pracht behouden en je hun levensduur kunt verlengen.

Elk meubel vertelt zijn verhaal

Wat elk houten meubelstuk zo charmant maakt, is zijn unieke karakter en warmte. Houten meubels vertellen elk hun eigen verhaal door de subtiele texturen, de manier waarop de nerven zich vormen en door alle unieke kleurschakeringen. Of het nu om rustieke eikenhouten tafels gaat of om verfijnde mahonie dressoirs, houten meubels voegen aan elke ruimte een vleugje natuurlijke elegantie toe. Hierdoor hebben deze meubels een tijdloze aantrekkingskracht. Het maakt ook dat ze zich moeiteloos aanpassen aan alle mogelijke verschillende interieurstijlen. Houten meubels komen dan ook overal tot hun recht, zowel in moderne appartementen als in landelijke pastoriewoningen. Juist omdat houten meubels zo veelzijdig zijn, zijn ze een investering voor de rest van je leven. En net als bij een goede fles wijn, geldt het dat houten meubels alleen maar beter worden met de tijd.

Meubelolie of houtolie?

Om je houten meubels hun natuurlijke schoonheid te laten behouden, is het belangrijk dat je ze regelmatig onderhoudt. Dit doe je idealiter door aan de slag te gaan met olie. Welk soort olie je gaat gebruiken, hangt af van het doel dat je wil bereiken. Als je het hout wil voeden, beschermen en een mooie glans wil geven, is meubelolie ideaal. Deze lichte, gemakkelijk aan te brengen olie dringt diep door in het hout en zorgt ervoor dat het hout niet uitdroogt of gaat barsten.  Door meubelolie te gebruiken, verbeter je de natuurlijke kleur en textuur van het hout, waardoor je meubels er levendiger uit gaan zien. Je brengt deze olie aan met een zachte doek of borstel.

Houtolie daarentegen, biedt een diepere bescherming voor houten oppervlakken. Deze olie is wat zwaarder dan meubelolie, waardoor het dieper door het hout dringt en de vezels ervan gaat verzadigen. Hierdoor zijn je meubels beter bestand tegen vocht, slijtage en vlekken. Het aanbrengen van deze olie vraagt wat meer geduld en zorgvuldigheid dan het aanbrengen van meubelolie. Het duurt ook langer voor dit soort olie om volledig te drogen en geabsorbeerd te raken. Houtolie gebruik je dan ook vooral voor meubels die je intensief gebruikt, zoals je eettafel of je keukenblad.

Door je houten meubels met de juiste zorg en aandacht te omringen, kunnen ze een leven lang meegaan en hun tijdloze charme behouden. Met de hulp van meubelolie en houtolie, zal je zien dat je meubels je huis altijd doen stralen.